Als je krap behuisd bent is de aanbouw aan een woning één van de opties die je hebt om jouw woning ruimer te maken. Het eerste aandachtspunt is een keuze maken in wat je precies wil; een uitbouw of aanbouw. Bij een uitbouw ga je jouw huis vergroten, bij een aanbouw blijven de buitengevels staan. Dit gaat ook het prijskaartje bepalen. De kosten van een aanbouw zijn meestal goedkoper dan dat die van een uitbouw.
De voordelen om de ruimte te vergroten
Meer bewegingsruimte biedt verschillende voordelen en een aantal mogelijkheden. Denk maar aan een keuken of een woonkamer die je wil uitbreiden. Met die extra gecreëerde vierkante meters krijg je dan de mogelijkheid om het interieur anders in te delen, wat in het verleden niet mogelijk was. Vaak zie je ook dat de aanbouw tegenwoordig dienst doet als kantoor met het thuiswerken. De huiselijke gezelligheid kan je hierdoor meteen ervaren als je thuis werkt.
Een vergunning aanvragen of niet
In het merendeel van de gevallen willen mensen een aanbouw plaatsen in de achtertuin. Dat heeft vooral te maken met de omgevingsvergunning die je moet aanvragen. Je moet wel een akkoord krijgen anders mag de aanbouw niet geplaatst worden. Op die manier krijg je meer vrijheid en voorkom je heel wat administratief gedoe op voorhand. Op dit ogenblik wordt een uitbouw tot 4 meter probleemloos toegelaten. Vroeger was dat slechts 2,5 meter. De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat je de aanbouw aan de achterkant plaatst zodat je vergunningsvrij je bouwplannen waar kunt maken.
Uitvoeren van een aanbouw: 3 opties mogelijk
Er zijn 3 mogelijkheden om de werkzaamheden uit te voeren voor een aanbouw. Om de kosten voor een aanbouw te drukken kan je zelf de werkzaamheden uitvoeren. Het enige wat je verplicht bent, is dat je de veiligheidsvoorschriften naleeft. Of je neemt een aannemer onder de arm. Het grote pluspunt is dat de aannemer alles voor je regelt zonder dat jij je zorgen hoeft te maken tijdens het bouwproces. Een derde mogelijkheid is dat je beroep doet op verschillende specialisten. Het nadeel is wel dat je met verschillende partijen moet samenwerken.
De kosten van een aanbouw en de meerwaarde
De aanbouw voegt sowieso een meerwaarde toe aan je woning, afhankelijk welke werken zijn uitgevoerd. De creatie van meer woonruimte zorgt ervoor dat de taxatie van je eigendom hoger uitvalt. Verlies niet uit het oog dat een aanbouw niet teveel plaats in moet nemen in je tuin, omdat dit vaak waardeverminderend werkt.